Корректный подход к позвоночнику
Де шукати інформацію про здоров’я

Де шукати інформацію про здоров’я

  • Post category:Блог

Де шукати підтверджену наукою інформацію про здоров’я.


Дуже важливо сьогодні максимально популяризувати науковий спосіб мислення, особливо в питаннях здоров’я. В океані матеріалів про лікування і профілактику хвороб дуже багато інформаційного сміття. Якщо на нього натрапити та довіритися, можна втратити багато часу, грошей і зазнати непоправних наслідків для здоров’я.

Зібрали головні ресурси, де можна читати про питання, які вас цікавлять. Але головне джерело — ваш сімейний лікар, не забувайте про це.

?Просто і зрозуміло про здоров’я пишуть:

Національна служба здоров’я Британії (National Health Service) — https://www.nhs.uk/. Можна знайти все — від найпоширеніших хвороб та порад про здоровий спосіб життя — до простого і зрозумілого опису останніх досліджень та їхніх результатів.

Гарвадська медична школа Гарварського університету (Harvard Medical school) — https://www.health.harvard.edu/. Відповіді на найбільш поширені питання про здоров’я, результати останніх досліджень та корисні поради для всіх.

Центр з контролю та профілактики захворювань в США (Centers for Disease Control and Prevention) — https://www.cdc.gov/— буквально ВСЕ про здоров’я (поради, статистика, новини, події та можливості).

?Якщо потрібні цифри по захворюваності чи смертності від різних хвороб, перевірена статистика чи розуміння стратегії, що світ робить, аби подолати ту чи іншу хворобу:

Всесвітня організація охорони здоров’я (World Health Organization) — https://www.who.int/.

Європейський Центр з контролю та запобігання захворювань (European Centre for Disease Prevention and Control) — https://ecdc.europa.eu/en/home. Останні цифри по захворюваності чи спалахах інфекційних хвороб в ЄС можна знайти тут

Світовий банк (World Bank) — https://data.worldbank.org/. Дані по світу та окремо по країнах, захворюваність, ВВП та безліч інших показників.

?Можна більш детально почитати про хвороби, ознайомитись з ґайдлайнами, останніми новинами та можливостями ?

Національний інститут охорони здоров’я США (National Institutes of Health) —https://www.nih.gov/ — основний центр США, що займається дослідженням проблем охорони здоров’я та біомедицини. На базі існує ще 27 окремих інститутів та центрів дослідження різних медичних дисциплін. До прикладу, Національний інститут онкології — https://www.cancer.gov/ або психічного здоров’я — https://www.nimh.nih.gov/index.shtml.

Національний інститут здоров’я Британії (National Institute for Health and Care Excellence) — https://www.nice.org.uk/.

?Якщо треба більш глибоко розібратися у питанні:

Cochrane — https://www.cochrane.org/— база систематичних оглядів та мета-аналізів, що є одними з найдостовірніших способів аналізу наукових даних.

PubMed — https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/ —
тут точно знайдете статті, що гомеопатія не працює і не знайдете підтвердження існування ВСД?

Журнали The Lancet (https://www.thelancet.com/) та Nature (https://www.nature.com/) — дуже багато наукових статей на різні теми.

Science direct — https://www.sciencedirect.com/ — багато peer-reviewed статей та журналів, тобто тих, де інформація перевірена іншими експертами перед публікацією. Плагіат та псевдонаукова маячня не пройдуть?

Це досить “скорочений” список ресурсів, де публікується перевірена інформація. Їх існує дуже багато! А з цих можна почати?Більшість авторитетних ресурсів публікують інформацію англійською мовою, бо це мова сучасної науки. Тому хороший челедж для тих, хто ще не володіє англійською — працювати над знанням іноземної мови.

Автор статьи — Уляна Супрун, facebook.com/ulanasuprun

Добавить комментарий